Palpitatiile cardiace – ce sunt si cand te ingrijoreaza

    Home / Sanatate / Palpitatiile cardiace – ce sunt si cand te ingrijoreaza

Palpitatiile cardiace – ce sunt si cand te ingrijoreaza

0

Folosim adesea cuvantul „palpitatie” insa in sens figurat. Concret, palpitatiile cardiace inseamna acele momente in care bataile inimii sunt puternice si mai alerte. iar pacientul le resimte si le percepe, cu senzatia ca inima o ia la goana. Nu este o joaca si nimic de ignorat aici.

In cazurile severe, acele senzatii se resimt nu numai in piept, ci aproape ca o durere si in gat sau epigastru. Din cauza aceestui fapt multi se sperie si considera ca exista un risc de sufocare sau de moarte. Insa surpriza vine in scurt timp cand palpitatiile dispar subit.

Ce cauze determina palpitatiile cardiace

 

Cauzele pot fi desigur de ordin medical, pe fondul unor boli cardiace de care pacientul stie sau nu. Insa uneori se explica aceasta reactie si prin consum exagerat de alimente excitante, de cafea, alcool, nicotina sau pe fond de stres, soc, anxietate. Din sfera non cardiaca, cauzele ce pot fi explicatia palpitatiilor sunt:

  • Atacurile de panica sau momente de intensitate privind starea emotionala a pacientului.
  • Consum de droguri sau alte substante.
  • Activitate fizica intensa sau chiar excesiva.
  • Sarcina.
  • Probleme cu tiroida, anemia, febra, deshidratarea sau fluctuatiile de glicemie.

Cand palpitatiile cardiace au referire la ritmul inimii, este vorba despre o tulburare de ritm cardiac. Sunt de fapt batai anormale. Acestea se clasifica in functie de originea lor in structura cardiaca. De asemenea conteaza si durata lor. Pot fi batai izolate sau tulburari de ritm de mai lunga durata. Medicii va pot da un verdict despre acestea, numindu-le dupa caz extrasistole atriale, ventriculare, tahicardie, fibrilatia etc.

Diagnosticare

Acesta se realizeaza in urma unui consult si a unor investigatii de specialitate. Vor conta si alte simptome specificate de pacient.  Adesea, palpitatiile cardiace se pot asocia cu dispnee, durere in piept, cu ameteala sau stare de lesin.

Pacientii pot solicita imediat ajutor in cazul in care simptomele sunt greu de suportat. Daca episodul se potoleste si va stabiliti un consult, puteti cauta un cardiolog Mures 2018 sau un specialist oriunde in tara. Planificarea nu trebuie sa intarzie, mai cu seama cand starile se agraveaza sau se repeta constant.

Se va recomanda un ECG adica o electrocardiograma care sa determine cel putin acele modificari sugestive in ritmul cardiac. De asemenea, se poate impune un ECG Holter pentru 24-48 de ore sau o ecocardiografie. Si testele de sange pot fi relevante. In functie de rezultate si alte banuieli, se poate solicita coronarografie, RMN cardian sau un studiu electrofiziologic.

Dupa o concluzie finala, se va oferi si un tratament adecvat. Insa depinde foarte mult de baza a ceea ce a declansat palpitatiile cardiace. Cand nu este vorba de o boala cardiaca, se recomanda evitarea situatiilor sau alimentelor/produselor ce au dus la aceasta stare. Se evita fumatul, consumul de alcool etc., dupa caz.

Acolo unde palpitatiile sunt de ordin cardiac, se instituie un tratament pe baza de antiaritmice, insa situatiile concrete determina si ce este necesar: implantare de defribilator, ablatie cu radiofrecventa, terapie pentru revascularizare sau alta interventie chirurgicala.

Ceea ce aparent pare sa fie un tremur de emotie,  ascunde de fapt o posibila problema medicala. Palpitatiile nu sunt de ignorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *